Pagrindinis Renginiai Klaipėdoje - sekmadieninių mokyklų festivalis
Klaipėdoje - sekmadieninių mokyklų festivalis Print E-mail

Klaipėdoje sekmadieninių mokyklų festivalis

Uostamiesčio tradicinis sekmadieninių mokyklų festivalis „Mes Europos vaikai“ vyko gegužės 28 d. Jį organizavo ir galingai, spalvingai ir turiningai parodė Tautinių kultūrų centras (direktorė Jelena Butkevičienė), rusų kultūros draugija „Otečestvo“ (pirmininkė Tamara Lochankina) kartu su miesto tautinių bendrijų sekmadieninėmis mokyklomis. Renginį rėmė tautinių mažumų departamentas prie LRV.

Festivalis, skirtas gyvenančių mieste tautų tradicijų ir kultūrų vystymui, šį kartą buvo tema „Tautinė duona“. Buvo kalbama apie patį paprasčiausią kiekvieno žmogaus valgį – apie duoną, apie tautinę duoną. Valgis, galimai ir paprastas, bet būtinas ir labai svarbus kiekvieno gyvenime. Todėl visos tautos myli savo duoną, moka ją kepti ir gali ilgai apie ją kalbėti.

Renginyje dalyvavo šešios miesto sekmadieninės mokyklos. Jos turėjo sudėtingą užduotį: reikėjo ne tik papasakoti apie savo tautinę brangenybę, bet ir pagaminti ją ir parengti pasirodymą su liaudies tradicijomis. Kolektyvai gerai pasidarbavo ir gavosi didelė ir nuoširdi šventė, kurioje buvo galimybė vieniems parodyti liaudies kūrybos tradicijas, kitiems – su tuo stebuklu artimiau susipažinti.

Tautinės mokyklos apie duoną paruošė ištisus vaidinimus, kurie buvo lydimi liaudies muzikos kūrinių, dainų ir šokių. Ir visai tai buvo įrėminta spalvingais tautiniais kostiumais. Žiūrovai, kurių buvo daug, labai šiltai, džiaugsmingai ir gausiais aplodismentais apdovanojo vaikų kūrybinius pasirodymus.

Daug tautinės duonos atsiradimo istorijų, gražių legendų apie ją, į jos sudėtį įeinančius ingredientus ir priedus, gaminimo būdus – visa tai pasisekė sužinoti tądien susirinkusiems.

Pasakojimai apie duoną buvo tokie nuoširdūs ir „skanūs“, kad renginio vedantysis Sergej Bondar pasiūlė surengti tautinių valgių festivalį.

Jaudinančių istorijų apie duoną buvo daug. Pavyzdžiui, armėnų sekmadieninės mokyklos „Van“, kuriai vadovauja Hasmik Kirakosyan, auklėtiniai, pranešė apie tai, kad jų armėniškas lavašas yra įtrauktas į JUNESCO nematerialiojo paveldo sąrašą. Tai tikrai labai rimtas įvertinimas – štai jums ir paprastas valgis! Po to, sekmadieninės mokyklos auklėtinės su gražiais tautiniais rūbais nuostabiai atliko jaudinančią dainą armėnų kalba.

Azerbaidžaniečių mokykla „Azeri“ kartu su vadove Rana Mammadova savo pasirodymą pradėjo uždegančiu azerbaidžanietišku šokiu. Žiūrovai šiltai palaikė mažuosius atlikėjus. Mokytoja Rana Mammadova prezentavo net trijų rūšių duoną: lavašą, tendar čiorek ir širin čiorek. Duona buvo labai skani. Akivaizdu, kad pagaminta su meile. Beje, visų dalyvių vaišės buvo nuostabios. Daug naujo susirinkusieji sužinojo šioje šventėje. Ir tai puiku!

Baltarusių mokyklos „Krynička“ auklėtiniai ir jos vadovė Jelena Mirončik supažindino žiūrovus su tautiniu šventiniu karavajumi. O vokalistas Denis Smirnov puikiai atliko dainą apie „paveldą“. Tai buvo daina apie tą Tėvynę, kuri atiteko vaikams-baltarusiams iš protėvių kaip palikimas. Graži baltarusiška kalba, nuostabus Deniso balsas, reikšmingi žodžiai – visa tai padarė stiprų įspūdį. O mergaitės iš šokių ansamblio su gražiais baltarusiškais rūbais papildė prezentaciją tautiniu šokiu, kurį paruošė choreografė Jelena Borcova.

Totorių sekmadieninės mokyklos ansamblio „Epipe“ vaikai su mokytoja Lilija Mursalimova pagamino saldžią tautinę duoną čiak-čiak. Prie bendrijos sukurtas vaikų vokalinis kolektyvas gyvuoja dar tik pusmetį, bet, kaip pastebėjo Tautinių kultūrų centro projektų vadovė Tatjana Kononova, ansamblis gražiai atliko dainą totorių kalba. Pakankamai greitas vaikų išmokimas tautinės kalbos džiugina.

Žydų sekmadieninė mokykla „Šalom“ su mokytojomis Maja Tarachovskaja ir Larisa Eilenkrig ne tik papasakojo apie skurdo duoną maca ir švenčių duoną chala, bet ir parodė jas spalvinguose plakatuose. Vaikai paruošė ištisą muzikinį spektaklį, į kurį puikiai įsipynė daina apie festivalį, parašyta būtent šiai šventei. Gavosi himnas šventei, kuris savo ryškiais pasirodymais simbolizavo tautų vienybę.

Gražiai ir savotiškai buvo paruoštas ukrainiečių sekmadieninės mokyklos, kuriai vadovauja Lidia Trigub, pasirodymas. Muzikos kalba apie ukrainietišką karavajų papasakojo vokalinis ansamblis „Kalyna“ (vadovė Dina Mataitienė). Ukrainiečių bendrijos „Rodyna“ liaudies pučiamųjų instrumentų ansamblis (mokytoja Aušra Mieleikienė) džiugino visus originaliu pasirodymu. Dailės mokytoja Svetlana Morozova su auklėtiniais pristatė piešinius.

Šventinio koncerto pabaigoje pasirodė vaikų sporto-šokių grupė „Brilliant“ iš Kijevo, pristačiusi ryškią, įdomią programą.

Po koncerto visi kartu prie vieno bendro stalo ragavo skaniausią tautinę duoną.

Visos tautinės sekmadieninės mokyklos dalyvavo piešinių konkurse „Mes Europos vaikai“. laimėjo draugystė. Visi dalyviai buvo apdovanoti garbės raštais.

Dėkojame visiems už šventę, už draugystę, už suteiktą galimybę parodyti Klaipėdos sekmadieninių mokyklų auklėtinių tradicijas ir liaudies kūrybą.

 

Vertė KTKC kultūrinės veiklos vadybininkė Rita Banevičienė

 

 
Copyright © 2024 Joomla!. All Rights Reserved.
 

KVIEČIAME APLANKYTI

 


 

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday70
mod_vvisit_counterYesterday411
mod_vvisit_counterThis week481
mod_vvisit_counterLast week4208
mod_vvisit_counterThis month10009
mod_vvisit_counterLast month13459
mod_vvisit_counterAll4209089

Statistika

Dabar svetainėje :
Straipsnių : 1209
Viso peržiūrėjimų : 7638353