Pagrindinis Renginiai „Rusų vernisažas“ vėl Klaipėdoje
„Rusų vernisažas“ vėl Klaipėdoje Print E-mail

„Rusų vernisažas“ vėl Klaipėdoje

Birželio 10-ąją dieną vasaros parodų sezoną Lietuvos pajūryje pirmasis pradėjo Tautinių kultūrų centras atidarydamas parodą „Rusų vernisažas“. Ji skirta Rusijos dienai.

Paroda, kurioje eksponuojamos dvylikos tapytojų ir fotodailininkų beveik trys dešimtys darbų, rengiama ketvirtą kartą ir tapo jau tradicine. Antrus metus iš eilės joje dalyvauja klaipėdiečiai autoriai.

Parodos eksponavimą Klaipėdos miesto savivaldybės Tautinių kultūrų centre rėmė Rusijos Federacijos Generalinis konsulatas Klaipėdoje ir Lietuvos rusų literatų ir rašytojų sąjunga „Rarog“ iš Vilniaus.

Konsulato atašė Egor Trokhov, sveikindamas susirinkusius, pažymėjo kūrybiškų žmonių iš skirtingų Lietuvos miestų bendravimo svarbą, rusų dailininkų ištikimybę nacionalinio meno tradicijoms.

Sąjungos „Rarog“ pirmininkas rašytojas ir istorikas Valerij Ivanov skaitė savo naujus filosofinius etiudus.

Atidaryme dalyvavo mieste gerai žinoma vokalistų Janos ir Viačeslavo Tarasovų šeima. Jų atliekamas Aleksandro Vertinskio „Palestinietiškas tango“ vakarui sukūrė jausmingą ir nuoširdžią atmosferą. Bet labiausiai vernisažo dalyvius sužavėjo ir sulaukė nesibaigiančių aplodismentų aštuonmetės Antoninos Tarasovos griežimas smuiku.

Valerij Seriogin, parodos iniciatorius ir organizatorius, pristatė visus meistrus, atvykusius iš Vilniaus. Ypač šilti žodžiai buvo išsakyti Tautinių kultūrų centro (direktorė Jelena Butkevičienė) darbuotojams už atsidavimą idėjai kasmet surengti tokią parodą centro patalpose.

Ką gi naujo pamatys lankytojai birželio mėnesį apsilankę Tautinių kultūrų centre? Štai keletas pastebėjimų. Fotodailininkas Valerij Zubkov praeitų metų parodoje įsiminė poetiškais Vilniaus peizažais, o šiemet jis atvežė naują seriją fotoportretų. Juose, absoliučiai pašalinus „pasakojančias“ detales, modeliai pasirodo kaip išminties, grožio, vidinio susikaupimo branduolys.

Parodoje pasirodė ir nauji Vilniaus komandos atstovai. Klaipėdiečiams atradimu tapo Tatjana Mazajeva – peizažų, „nutapytų“ gėlių žiedais ir augalų lapais, autorė. Žiūrovai susipažino su tokia floristine tapyba pirmąkart. Ji žavi kruopščiai parinktų pastelinių atspalvių harmonija.

Klaipėdietiškų vernisažų ištikimoji dalyvė Natalja Riabčiuk įrėmino savo pavasario peizažą, nutapytą ant stiklo, išradingu kalvystės darbo rėmu. Rezultatą galima aptarinėti, bet paieškos ir eksperimentinė pradžia yra sveikintina.

Susirinkusiųjų dėmesį patraukė kinodailininko Jurij Grigorovič paveikslai. Jo tapytame darbe Neries vingis vaizduojamas didingai ir monumentaliai, o tykus užutėkis kitame peizaže – lyriškai ir skvarbiai. Eksponuojami klaipėdiečio dailininko Vladimir Bogatyriov darbai žavi nesulaikoma fantazija.

Dailininkai, susijungę į „Rarog“, nepratę originalumo paieškose šokiruoti publiką neaiškiais eksperimentais. Jie semiasi įkvėpimo iš supančio pasaulio, jo paprastumo ir įvairumo ir randa jėgų rusų realistinėse tradicijose. Organizatoriai tikisi, kad „Rusų vernisažas“ sudomins klaipėdiečius ir miesto svečius, ir papildys uostamiesčio vasaros melodijas naujomis natomis.

 

Marina Motiejauskienė,

menotyrininkė, „Santarvės“ pagrindinės mokyklos dailės mokytoja

 

Vertė Rita Banevičienė, KTKC kultūrinės veiklos vadybininkė

 

 
Copyright © 2024 Joomla!. All Rights Reserved.
 

KVIEČIAME APLANKYTI

 


 

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday358
mod_vvisit_counterYesterday411
mod_vvisit_counterThis week769
mod_vvisit_counterLast week4208
mod_vvisit_counterThis month10297
mod_vvisit_counterLast month13459
mod_vvisit_counterAll4209377

Statistika

Dabar svetainėje :
Straipsnių : 1209
Viso peržiūrėjimų : 7638740