Pagrindinis Renginiai Projektas "Lietuva, Latvija, Estija: daugiakultūriškumas šimtmečio renginiuose"
Projektas "Lietuva, Latvija, Estija: daugiakultūriškumas šimtmečio renginiuose" Print E-mail

 

Kultūra neturi ribų

2018-ieji metai – ypatingi Lietuvai, Latvijai ir Estijai. Šiais metais Pabaltijo šalys švenčia valstybių nepriklausomybės 100-mečius. Kiekviena šalis nuėjo nelengvą valstybingumo atkūrimo kelią. Daug aktyvių Pabaltijo visuomenės veikėjų įdėjo nemažai pastangų, kad Pabaltijo šalys atgautų nepriklausomybę.

Nuošalyje neliko ir įvairių tautybių atstovai, gyvenantys Pabaltijo šalyse. 20 amžiaus 90-aisiais metais tautinės mažumos aktyviai jungėsi į bendruomenes ir kartu ėjo nepriklausomybės atstatymo keliu.

Daugiau nei 20 metų bendruomenių nariai vykdo aktyvią visuomeninę, kultūrinę ir švietėjišką veiklą – nuo visuomeninio darbo iki tarnautojų valstybės įstaigose. Tapę pilnaverčiais Pabaltijo šalių piliečiais, jie dalyvauja valstybės vystymo ir klestėjimo procesuose.

Klaipėdos miesto savivaldybės Tautinių kultūrų centre kilo idėja nutiesti kultūrinius tiltus tarp Pabaltijo valstybių tautinių bendruomenių. Centro inicijuotas projektas „Lietuva, Latvija, Estija: daugiakultūriškumas šimtmečio renginiuose“, skirtas trijų Baltijos šalių nepriklausomybės šimtmečių minėjimams, suteikia įvairių tautinių mažumų atstovams galimybę artimiau susipažinti ir pradėti bendrą kultūrinę veiklą. Projektą remia Klaipėdos miesto savivaldybė ir Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.

Projekto idėja pradėta įgyvendinti dar 2017 m. gruodį, kai Klaipėdos miesto savivaldybės Tautinių kultūrų centro delegacija (Jelena Butkevičienė, Tatjana Kononova, Ilfir Gibadullin, Albert Albertjan, Aliaga Mamedov, Rana Mammadova, Nikolaj Logvin, Anatolij Farbatiuk, Irena Songinienė, Feliksas Puzemskis) aplankė Rygą (Latvija) ir šios kelionės metu įvyko susitikimas, kuriame dalyvavo Klaipėdos ir Rygos azerbaidžaniečių, armėnų, baltarusių, ukrainiečių, lenkų, totorių ir žydų bendruomenių pirmininkai ir atstovai. Susitikimo dalyviai pasidalino patirtimi, papasakojo apie bendruomenių veiklas, numatė tolimesnio bendradarbiavimo temas ir užmezgė kultūrinius ryšius.

Kelionė, organizuota Tautinių kultūrų centro į Estiją 2018 m. kovo mėn., pratęsė projekto įgyvendinimą. Įvyko susitikimas su Talino tautinių bendrijų atstovais ir Klaipėdos miesto tautinėmis bendrijomis (rusų, azerbaidžaniečių, armėnų, baltarusių, lenkų, vokiečių). Delegacija (Jelena Butkevičienė, Tatjana Kononova, Sergej Bondar, Albert Albertjan, Aliaga Mamedov, Nikolaj Logvin, Klaus Peter Paul Grudzinskas, Irena Songinienė, Tatjana Sokolova) aplankė Rusų kultūros centrą Taline. Daugiau nei dvi valandas tęsėsi pažintis su centro veikla. Šioje įstaigoje sudarytos visos sąlygos tiek vaikų, tiek suaugusiųjų vystymuisi. Centre įrengtos patalpos įvairiausių rūšių veiklai pagal interesus, biblioteka, choreografijos studijos, chorinio dainavimo klasės, teatras mažyliams, dailės studija, kompiuterinė klasė senjorams ir daug kitų. Parodų salėse nuolat vyksta įvairių tautybių dailininkų vietinės ir tarptautinės parodos. Centre yra labai puošni salė, kuri talpina 900 žiūrovų.

Delegacija buvo pakviesta į Estijos rusų švietėjiškų ir labdaros fondų sąjungos, kurios sudėtyje daugiau nei 90 organizacijų, 95-ąjį jubiliejinį koncertą. Daug sveikinimo žodžių skambėjo nuo scenos. Jubiliatus atvyko pasveikinti ne tik visuomeninės organizacijos, bet ir Seimo bei miesto valdžios atstovai – Talino miesto susirinkimo pirmininkas Michail Kylvart, Estijos Respublikos kultūros ministerijos atstovai, Talino vice-meras Vadim Belobrovcev, miesto Kultūros departamento vadovas Ajni Chiarm, žymiausia tradicijų puoselėtoja iš Lasnamiaje Marija Jufereva ir kt. Po ryškaus, spalvingo renginio oficialiame priėmime buvo pristatyta delegacija iš Klaipėdos. Buvo numatytos bendros kultūrinės ir švietėjiškos veiklos kryptys ir artimiausi ateities planai.

Kelionės metu įvyko viešnagė, į kurią delegaciją pakvietė Estijos azerbaidžaniečių kultūros draugijos pirmininkas Nijazi Gadžijev. Pokalbio metu buvo paliestos temos apie tautinių tradicijų ir kultūros palaikymą respublikose, sekmadieninių mokyklų aktualijos. Pirmininkas pasidalino daugiamete darbo patirtimi. Renginyje buvo pristatyti azerbaidžaniečių virtuvės valgiai, kuriuos susirinkusieji galėjo paragauti.

Tai tik pirmieji žingsniai, padaryti bendradarbiavimo ir draugystės kelyje tarp įvairių tautų atstovų, gyvenančių kaimyninėse Pabaltijo valstybėse.

Klaipėdos miesto savivaldybės

Tautinių kultūrų centras

 

 
Copyright © 2024 Joomla!. All Rights Reserved.
 

KVIEČIAME APLANKYTI

 


 

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday807
mod_vvisit_counterYesterday1103
mod_vvisit_counterThis week4088
mod_vvisit_counterLast week2893
mod_vvisit_counterThis month12030
mod_vvisit_counterLast month7262
mod_vvisit_counterAll4197651

Statistika

Dabar svetainėje :
Straipsnių : 1209
Viso peržiūrėjimų : 7624277