Pagrindinis Renginiai Klaipėdiečiai vijo žiemą Užgavėnių šventėje
Klaipėdiečiai vijo žiemą Užgavėnių šventėje PDF Print Email

Klaipėdiečiai vijo žiemą Užgavėnių šventėje

Tatjana Vasičkina, bendrijos "Lada" atstovė

Vertė Agnė Stonkienė, kultūrinės veiklos vadybininkė

2017-03-01

Vasario 26 dieną klaipėdiečiai vijo žiemą linksmai švęsdami Užgavėnių šventę. Ir nors pasivažinėti su rogutėmis nepavyko, kadangi sniegas ištirpo, o iš dangaus krito smulkus lietutis, norinčių paragauti blynų ir sudalyvauti žaidimuose, netrūko. Į jaukų Tautinių kultūrų centro kiemelį susirinko ir jauni, ir seni – ryškiais kostiumais, pačių pasidarytomis kaukėmis, su gera nuotaika ir didžiuliu noru greičiau išvyti žiemą, kad greičiau galėtų ateiti pavasaris...

Užgavėnės – slavų šventė su daugybe tradicijų, per amžius atkeliavusių iki mūsų dienų. Pagrindinis šventės simbolis – Užgavėnių iškamša, pagaminta iš šiaudų ir smilgų ir aprėdyta pagal tradicijas, linksmi žaidimai, važinėjimasis su rogutėmis, dainos ir aišku, blynai! Blynas – apvalus, šiltas – tai saulės simbolis, kuris po truputį šiltėja, kurio mes su nekantrumu laukiam, ir kuris pagaliau pradeda ne tik ryškiai šviesti, bet ir šildyti mus savo šiluma.

Užgavėnių šventėje, kurią organizavo Klaipėdos savivaldybės Tautinių kultūrų centras ir Klaipėdos rusų bendrija „Lada“ buvo galima paragauti blynų – su grietine, su uogiene ir netgi su kondensuotu pienu!

O kas dėjosi žaidimų aikštelėje! Nuo pirmos šventės minutės programos Šeimininkė  ir Masliona linksmino publiką, dainavo dainas, žaidė tradicinius žaidimus ir skaitė eilėraščius apie Užgavėnes. Jiems padėjo persirengėliai (Klaipėdos Dievo Motinos globos ir šventojo Mikalojaus cerkvės sekmadieninės mokyklos auklėtiniai) ir Klaipėdos „Pajūrio“ mokyklos teatro „Auksinis raktelis“ aktoriai. Šventės lankytojus linksmino netgi tikras „meškiukas“, kuris rodė įvairius triukus ir kvietė visus žaisti. Šokėjai („Žaliakalnio“ gimnazijos kolektyvas „Nadežda“) ir dainininkai (kolektyvai „Lad“ ir „Verasok“) paruošė nuostabią ir įsimintiną programą. Folklorinę programos dalį atliko studijos „Veretionce“ ir folkloro asociacijos „Vėčiora“ auklėtiniai. Jiems padėjo vaikų folkloro ansamblis „Timonia“ iš Kaliningrado. Ne apsiėjo šventė ir be pagrindinio simbolio – Užgavėnių iškamšos sudeginimo.

Renginyje aktyviai dalyvavo Klaipėdos baltarusių bendrija „Krynica“ ir ukrainiečių kultūros ir švietimo centras „Rodyna“. Tradiciškai renginio metu vyko rusų bendrijos „Lada“ klubo „Žar ptica“ švietimo centro „Rodyna“ rankdarbių mugė. Vaikus labiausiai pradžiugino saldūs gaideliai ant pagaliukų, megzti kiškučiai, naminukai ir amuletai. Svarbiausia, kad tokios šventės suvienija ne tik šeimos narius, bet ir visus miestiečius. Kaip buvo malonu žiūrėti į žmones, kurie į šventę atėjo visomis kartomis – nuo prosenelio iki proanūkio.

Tokios šventės – geros, linksmos, atviros daro mus visus truputį geresniais vienas kitam, atviresniais. O po tokio šaunaus žiemos išvarymo renginio, pavasaris tikrai neužtruks ateiti! 

 

TKC kultūrinės veiklos vadybininkė Agnė Stonkienė

 
© 2024 Joomla!. Visos teisės saugomos.
 

KVIEČIAME APLANKYTI

 


 

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien746
mod_vvisit_counterVakar1103
mod_vvisit_counterŠia savaitė4027
mod_vvisit_counterPaskutinė savaitė2893
mod_vvisit_counterŠis menuo11969
mod_vvisit_counterPaskutinis menuo7262
mod_vvisit_counterViso4197590

Statistika

Dabar svetainėje :
Straipsnių : 1209
Viso peržiūrėjimų : 7624215