Pagrindinis Renginiai Ruduo prie Nemuno
Ruduo prie Nemuno PDF Print Email

Ruduo prie Nemuno

Parašė kultūrinės veiklos vadybininkė Rita Banevičienė

Tautinių bendrijų sekmadieninių mokyklų mokiniams rugsėjo pabaiga tapo pažintinė ir įdomi. Klaipėdos miesto savivaldybės Tautinių kultūrų centras organizavo vaikams ekskursiją, skirtą Atkurtos Lietuvos 100-mečiui pažymėti. Pagrindine užduotimi buvo mokinių supažindinimas su senovinėmis pilimis ir kitais architektūriniais paminklais, išsidėsčiusiais išilgai didžiausios mūsų krašto upės – Nemuno.

Šios kelionės metu ekskursijos dalyvius lydėjo Lietuvos gidų gildijos atstovė ir menotyrininkė Marina Motiejauskienė. Ji pravedė netradicinę istorijos pamoką, papasakojo vaikams apie Klaipėdą, kažkada buvusią Prūsijos karalystės dalimi, pasidalino žiniomis apie Lietuvos upes ir, aišku, apie nuostabias vietas Nemuno pakrantėje.

Ekskursija prasidėjo nuo Jurbarko – nedidelio miesto šalies vakaruose, išsidėsčiusio Nemuno dešiniajame krante. Vaikai aplankė miesto kraštotyros muziejų, kuriame berniukai susidomėjo ginklų maketais, pasimatavo riterių šarvus, o mergaitėms buvo galimybė pasijausti tikromis 19-ojo amžiaus jaunomis poniomis, apsivilkus puošnias pūstais sijonais sukneles, užsidėjus skrybėlaites ir pirštines.

Po to ekskursijos dalyviai išvyko į nedidelę, bet vaizdingą Vitėnų gyvenvietę, kur yra Panemunės pilis, pastatyta 17 amžiuje. Vaikai aplankė pilies „kalėjimo kambarį“, porai minučių tapo sargybiniais, stebėdami kiemą specialių kamerų pagalba, o taip pat užlipo į bokštą, nuo kurio atsiveria užburiantis vaizdas į Nemuną.

Kitu ekskursijos dalyvių tikslu tapo tik už 10 minučių kelio nuo Panemunės esanti Raudonės pilis-rezidencija. Bokštas, kurio aukštis 33,5 metro, nebuvo vaikams kliūtimi, jie vėl įveikė baimę ir užlipo kuo aukščiau, kad pasigrožėtų Nemunu iš paukščio skrydžio aukščio. Nusileidę, vaikai leidosi pasivaikščioti po nuostabų rudeninį Raudonės pilies parką, įkurtą dar 16 amžiuje. Būtent čia yra visiems žinomas gamtos paminklas – Gedimino ąžuolas, kuriam jau daugiau nei trys šimtai metų.

Ekskursijos pabaigai buvo aplankyti Sudargo sargybiniai piliakalniai, išsidėstę Nemuno dešiniajame krante, Šakių rajono kaime. Viduramžiais Sudargas buvo vienu iš stiprių gynybos punktu, o šiandien – tai rami ir vaizdinga vieta su kvapą gniaužiančiais Nemuno vaizdais ir prinokusių obuolių gausybe, kurių vaikai prisirinko į valias kelionei atgal.

Ne veltui sakoma, kad kelias namo – visada linksmesnis. Kupini teigiamų emocijų, atgal vaikai važiavo su dainomis ir eilėmis. Muzikinis repertuaras buvo įvairus – nuo dainelės iš multiplikacinio filmuko „Vėžliukai nindzės“ iki karo laikmečio dainų. O eilėraščius vaikai deklamavo irgi įvairiausius – nuo vaikiškų ir dažnučių iki rusų literatūros ar lietuvių literatūros klasikos kūrinių.

 
© 2024 Joomla!. Visos teisės saugomos.
 

KVIEČIAME APLANKYTI

 


 

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien285
mod_vvisit_counterVakar1103
mod_vvisit_counterŠia savaitė3566
mod_vvisit_counterPaskutinė savaitė2893
mod_vvisit_counterŠis menuo11508
mod_vvisit_counterPaskutinis menuo7262
mod_vvisit_counterViso4197129

Statistika

Dabar svetainėje :
Straipsnių : 1209
Viso peržiūrėjimų : 7623679